Forum für Wissenschaft, Industrie und Wirtschaft

Hauptsponsoren:     3M 
Datenbankrecherche:

 

Wine fights heart foe

21.12.2001


Red wine may block a chemical that constricts blood vessels.
© Photodisc


Red wine may suppress one of the main chemical culprits in heart disease

Indulging in a little fine Cabernet Sauvignon this Christmas could well do you good. Red wine blocks a cellular compound thought to be a key factor in heart disease, a new study finds1, bolstering claims that red wine carries more health benefits than other alcoholic beverages.

The finding may help explain why the French, who often drink red wine with meals, appear to have a lower risk of heart disease than people in Britain despite eating a similar amount of saturated fat - a phenomenon known as the ’French paradox’.



Epidemiological studies have suggested that red-wine consumption lowers heart disease risk. How has been a matter of speculation, says Tony Turner, a molecular biologist at the University of Leeds, UK.

"There has been much in the news about the benefits of red wine, but it has been largely hearsay, and much of it contradictory," he says. "This paper provides a first look at a mechanism underlying red wine’s protective effect."

The study suggests that non-alcoholic extracts from red wine inhibit the formation of endothelin-1, a chemical that makes blood vessels constrict. Compounds that block endothelin-1 may reduce the formation of fatty streaks in blood vessels and decrease heart attack risks.

White and rosé© wines had no effect on the production of endothelin-1. This implies that the active ingredients are polyphenols - compounds from grape skins found only in red wines.

Uncovering this mechanism gives researchers a way to calculate the amount of red wine that provides the greatest benefit, says Roger Corder of Queen Mary University of London, a member of the team that performed the study. "If you can measure endothelin synthesis in volunteers after consumption of red wine, you can establish the ideal quantity to consume," he says.

The study was performed on cultured cow heart cells. More research is needed to understand whether the mechanism is important in humans, cautions David Webb, who studies endothelin at the University of Edinburgh.

But, he adds, the study found that even very small amounts of red wine extracts - well within the quantities that a moderate drinker would consume - have a powerful impact on endothelin production. "The potency suggests it might be a real effect in humans," he says.

Heart of the matter

The health benefits of wine have also been attributed to the antioxidant effects of polyphenols. Antioxidants, such as vitamins C and E, are thought to reduce the formation of fatty plaques in blood vessels.

But recent large-scale epidemiological studies have failed to find health benefits from antioxidants. Says Corder: "I think there has been an unnecessary emphasis on antioxidants in red wine."

There is also evidence that red wine dilates blood vessels and stops red blood cells from clumping. These effects may be independent, or they may be a consequence of the newly discovered suppression of endothelin-1, Webb says. "It may be that this is not just another contributory benefit but the heart of the process."

References

  1. Corder, R. et al. Endothelin-1 synthesis reduced by red wine. Nature, 414, 863 - 864, (2001).


ERICA KLARREICH | © Nature News Service
Weitere Informationen:
http://www.nature.com/nsu/011220/011220-13.html

Weitere Nachrichten aus der Kategorie Medizin Gesundheit:

nachricht Telomerverlängerung entscheidend für Krankheitsverlauf
07.12.2018 | Uniklinik Köln

nachricht Frischfleisch schnell und mobil kontrollieren
06.12.2018 | Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE)

Alle Nachrichten aus der Kategorie: Medizin Gesundheit >>>

Die aktuellsten Pressemeldungen zum Suchbegriff Innovation >>>

Die letzten 5 Focus-News des innovations-reports im Überblick:

Im Focus: Neue Methode verpasst Mikroskop einen Auflösungsschub

Verspiegelte Objektträger ermöglichen jetzt deutlich schärfere Bilder / 20fach bessere Auflösung als ein gewöhnliches Lichtmikroskop - Zwei Forschungsteams der Universität Würzburg haben dem Hochleistungs-Lichtmikroskop einen Auflösungsschub verpasst. Dazu bedampften sie den Glasträger, auf dem das beobachtete Objekt liegt, mit maßgeschneiderten biokompatiblen Nanoschichten, die einen „Spiegeleffekt“ bewirken. Mit dieser einfachen Methode konnten sie die Bildauflösung signifikant erhöhen und einzelne Molekülkomplexe auflösen, die sich mit einem normalen Lichtmikroskop nicht abbilden lassen. Die Studie wurde in der NATURE Zeitschrift „Light: Science and Applications“ veröffentlicht.

Die Schärfe von Lichtmikroskopen ist aus physikalischen Gründen begrenzt: Strukturen, die näher beieinander liegen als 0,2 tausendstel Millimeter, verschwimmen...

Im Focus: Supercomputer ohne Abwärme

Konstanzer Physiker eröffnen die Möglichkeit, Supraleiter zur Informationsübertragung einzusetzen

Konventionell betrachtet sind Magnetismus und der widerstandsfreie Fluss elektrischen Stroms („Supraleitung“) konkurrierende Phänomene, die nicht zusammen in...

Im Focus: Drei Nervenzellen reichen, um eine Fliege zu steuern

Uns wirft so schnell nichts um. Eine Fruchtfliege kann dagegen schon ein kleiner Windstoß vom Kurs abbringen. Drei große Nervenzellen in jeder Hälfte des Fliegenhirns reichen jedoch aus, um die Fliege mit Hilfe visueller Signale wieder auf Kurs zu bringen.

Bewegen wir uns vorwärts, zieht die Umwelt in die entgegengesetzte Richtung an unseren Augen vorbei. Drehen wir uns, verschiebt sich das Bild der Umwelt im...

Im Focus: Researchers develop method to transfer entire 2D circuits to any smooth surface

What if a sensor sensing a thing could be part of the thing itself? Rice University engineers believe they have a two-dimensional solution to do just that.

Rice engineers led by materials scientists Pulickel Ajayan and Jun Lou have developed a method to make atom-flat sensors that seamlessly integrate with devices...

Im Focus: Drei Komponenten auf einem Chip

Wissenschaftlern der Universität Stuttgart und des Karlsruher Institutes für Technologie (KIT gelingt wichtige Weiterentwicklung auf dem Weg zum Quantencomputer

Quantencomputer sollen bestimmte Rechenprobleme einmal sehr viel schneller lösen können als ein klassischer Computer. Einer der vielversprechendsten Ansätze...

Alle Focus-News des Innovations-reports >>>

Anzeige

Anzeige

VideoLinks
Industrie & Wirtschaft
Veranstaltungen

Eine Norm für die Reinheitsbestimmung aller Medizinprodukte

10.12.2018 | Veranstaltungen

Fachforum über intelligente Datenanalyse

10.12.2018 | Veranstaltungen

Plastics Economy Investor Forum: Treffpunkt für Innovationen

10.12.2018 | Veranstaltungen

VideoLinks
Wissenschaft & Forschung
Weitere VideoLinks im Überblick >>>
 
Aktuelle Beiträge

Klein und vielseitig: Schlüsselorganismen im marinen Stickstoffkreislauf nutzen Cyanat und Harnstoff

10.12.2018 | Studien Analysen

Ungesundes Sitzen vermeiden: Stuhl erkennt Sitzposition und motiviert zur Änderung der Körperhaltung

10.12.2018 | Energie und Elektrotechnik

Eine Norm für die Reinheitsbestimmung aller Medizinprodukte

10.12.2018 | Veranstaltungsnachrichten

Weitere B2B-VideoLinks
IHR
JOB & KARRIERE
SERVICE
im innovations-report
in Kooperation mit academics